Proventum autopilot of your business

19.03.2021

Fiskalizacija iz ugla privrednika


Zašto treba obratiti pažnju na korake koje ćemo  preuzeti u procesu aktuelne fiskalizacije ? Šta nude kompanije, koje rješenje odabrati ? Da li da prepustim to mom računovođi ili treba da razmislim o izboru ? Šta zapravo znači ovo za mene, šta znači ovo za državu ?

Iako djeluje kao jedna trivijalna stvar i nešto što će se stihijski završiti, fiskalizacija predstavlja jedan ključan momenat za sva preduzeća u Crnoj Gori. Mnogi je vide kao jednu nametnutu obavezu i nešto što treba što prije riješiti i ispoštovati slovo Zakona ali ona predstavlja uvod u mnogo veću evidenciju i višestruko značajniju odluku.

Odluku o načinu fiskalizacije treba donijeti veoma obazrivo jer može predstavljati ključni momenat za usklađeno poslovanje Vašeg preduzeća. Zapravo, velika je vjerovatnoća da ukoliko sada ne uzmete stvar u svoje ruke vaše informacije budu prije u „tudjim rukama“ i ne samo to nego profilišete sebe kao preduzeće koje nije dovoljno ažurno i koje nije dovoljno sređeno. Zašto? Razlog je jednostavan.

Elektronska fiskalizacija u Crnoj Gori se radi na način što se postojeća fiskalizacija (koja je i do sada bila aktuelna tehnički unapređuje). Naime, restorani, kafići,butici, saloni i slično su i do sada fiskalizovali svoje račune samo što sada imaju veći stepen kontrole jer ih svi (pomoću mobilnog uređaja odnosno skeniranjem bar koda) mogu provjeriti i to nije neka velika promjena. Sa druge strane velika novost je upravo elektronska fiskalizacija svih bezgotovinskih faktura, i to značajno mijenja situaciju . Vi ste dosad izdavali fakture bez bilo kakve formalne procedure,doduše u zakonu je uvijek postojalo šta sve treba da sadrži faktura ali se ni to u velikom slučaju nije poštovalo. Osim toga vi ste mogli izdati fakturu 5 tog u mjesecu za tekući mjesec, a knjigovođi ste je mogli ponijeti do 15tog u mjesecu za prethodni mjesec. Često se dešavalo da se nekad i zaboravi ponijeti faktura pa se to naknadno prijavljuje  ali opet bez nekih većih konsekvenci. Od dana stupanja elektronske fiskalizacije pogotovo bezgotovniskih računa ta praksa će biti skoro potpuno ukinuta i biće toliko proceduralna da će svaka greška toga tipa biti crveni alarm za kontrolu poreske uprave jer prije svega faktura će morati odmah biti fiskalizovana istog dana, ukoliko zaboravite da izdate fakturu, a klijent vam uplati imaćete problem što će datum uplate biti prije nego datum izdavanja fakture, a po zakonu ste dužni da izdate fakturu pa dobijete uplatu i mnogi drugi problemi koje će svaka vaša neažurnost da prouzrokuje. U tom cilju je i kreiran ovaj tekst da bi svim zainteresovanim ljudima približili zašto je važno donijeti pametnu odluku i proces fiskalizacije iskoristiti prije svega u cilju unapređenja i obezbjeđenja svoje sigurnosti i sigurnosti svoje firme. Smatram da ukoliko ne budete pažljivo birali provajdera za fiskalizaciju nećete donijeti dobru odluku jer prije svega Vaša odluka treba da sadrži odgovor na 3 pitanja :

  1. Da li je ovaj sistem za fiskalizaciju mojih računa sveobuhvatan i povezan sa automatskom obradom PDV prijave ?

Odgovor na ovo pitanje je važan jer vi svakom napravljenom fakturom (ukoliko ste PDV obveznik) pravite sebi obavezu prema poreskoj upravi za plaćanje PDVa. Ukoliko Vi pravite fakture, i nemate sistem koji automatski pravi PDV odnosno koji Vam automatski pokazuje stanje PDVa vi jednostavno nećete moći pratiti iznos koji ste dužni platiti državi. Na primjer u praksi se često dešava da klijenti Vama ne plate fakturu i Vi nemate priliv novca ali zato imate obavezu da platite državi. Ukoliko Vam sistem na dnevnom nivou ne omogući da imate stanje vi rizikujete da čekate knjigovođu da Vam obradi dokumentaciju oko 15tog u mjesecu i da onda tek zaključite da ste dužni da platite porez.

Takođe vi ste dužni od „nepostojećeg“ priliva novca da to izmirite. Naravno alternativa je da vodite paralelno evidenciju i da to pratite ali vjerujte to nikako ne može biti dobro i ozbiljno rješenje.

  1. Da li je  sistem za fiskalizaciju mojih računa ima mogućnost evidencije ulaznih faktura kako bih mogao da pratim stanje PDVa?

Kada birate sistem za fiskalizaciju nije važno samo da pravilno evidentirate vaše izlazne fakture već je itekako važno da pratite stanje Vašeg ulaznog PDVa ili kako to mi nazivamo stanje PDV kredita jer vi zapravo plaćate razliku između izlaznog i ulaznog PDVa. Zato je važno da odabirom sistema za fiskalizaciju imate mogućnost arhiviranja i ulaznih računa kako bi se automatski prikazivalo vaše stanje PDVa u svakom danu i nikako da čekate da njega dobijete oko 15tog u mjesecu za prethodni mjesec jer tada je već kasno bilo šta da radite.

 

  1. Da li  sistem za fiskalizaciju računa ima mogućnost arhiviranja elektronske dokumentacije?

Jedna od ključnih stvari gdje trebate da iskoristite prelazak na elektronsku fiskalizaciju je svakako digitalizacija procesa, a posebno digitalizacija cjelokupne dokumentacije posebno faktura odnosno računa. Zato je od ključne važnosti da vaš sistem za elektronsku fiskalizaciju sadrži mogućnost elektronske arhive odnosno DMSa kako bi sve fakture sa bar kodovima mogli elektrosnki da arhivirate i imate na klik.

Sve gore navedeo je samo minimalno,a većina preduzeća nema perspektivu kako bi trebalo da ovaj proces uvede na najbolji način . Ono što je najgore u cijeloj priči je što većina smatra da se ništa krucijalno ne mijenja i nekako pasivno čekaju da se stvari rješavaju same od sebe ali to se neće dogoditi. Kada smo prije 5 godina iznijeli ideju da napravimo Proventum Cloud Office aplikaciju koja će preduzećima da omogući da izadaju bezgotovinske fakture i automatski ih knjiži i kreira PDV prijave, kada smo predviđali da će sva preduzeća  trebati elektronsku arhivu imali smo odgovor da je to lijepo inovativno ali da će doći kao potreba tek za deset godina. Situacija sa kovidom zatim uvođenje bezgotovinske fiskalizacije je jasno izvukla zaključak da je to što smo napravili potrebno (juče). Ali opet u ovom momentu imamo ljude koji ne razmišljaju sveobuhvatno već stihijiski rješavaju problem fiskalizacije i uzimaju rješenje koje im „onako prvo  dodje pod ruku“ ne razmišljajući šta je sledeći korak.  U tom smislu potrebno je sada donijeti kvalitetnu i dugoročnu odluku i iskoristiti prelazak na novi sistem za digitalizaciju poslovanja uz što manje troškove.

Blog
Poslednje novosti:
Čitajte #ProfiZna
icon

Budite informisani

#ProfiZna ono što je bitno za vas

Redovno objavljujemo članke iz oblasti poslovanja, razumjevanja zakona i trendova bitnih za poslovanje. Pratite nas na društvenim mrežama ili se prijavite na naš mjesečni newsletter.


Probaj Proventum cloud office 30 dana besplatno.

Popuni formu i pošalji zahtev za odobravanje probnog korišćenja